✅ پایگاه خبری و تحلیلی امین ارسباران: تالاب بین المللی قوری گل در آذربایجان شرقی که در سال های گذشته با شرایط بغرنجی دست به گریبان بود، با وجود افزایش دمای هوا در روزهای اخیر، شرایط بهتری نسبت به سال های قبل دارد، اما همچنان کم آب است.به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی امین ارسباران،، […]


پایگاه خبری و تحلیلی امین ارسباران: تالاب بین المللی قوری گل در آذربایجان شرقی که در سال های گذشته با شرایط بغرنجی دست به گریبان بود، با وجود افزایش دمای هوا در روزهای اخیر، شرایط بهتری نسبت به سال های قبل دارد، اما همچنان کم آب است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی امین ارسباران،، تامین حق آبه و اجرای چند طرح مهم برای انتقال آب از اطراف تالاب به بستر آن یکی از چالش های مهم و اصلی در مسیر احیای دایمی این تالاب است که در سال های اخیر به دلیل وقوع خشکسالی های متعدد، تراز آبی آن روز به روز تقلیل یافت و در پاره ای از زمان ها حتی با بی آبی نیز مواجه شد.
اما در سه سال اخیر با اقدامات مثبت دولت سیزدهم و اهتمام جدی حفاظت از محیط زیست آذربایجان شرقی تراز آبی تالاب بین المللی قوری گل تا حد زیادی حفظ شده است و با وجود بارش های پایین در این سال ها، اجرای طرح کانال کشی برای انتقال آب به بستر تالاب تا حدودی توانسته است تراز آبی آن را تثبیت کند.
در همین رابطه رییس اداره حفاظت و احیای تالاب های اداره کل حفاظت از محیط زیست آذربایجان شرقی، وضعیت آبی تالاب بین المللی قوری گول بستان آباد را در زمان حاضر رو به بهبود و خوب توصیف و اظهار کرد: در مجموع شرایط نسبت به سال های گذشته بهتر است، اما کم آبی وجود دارد.
یدالله آذرهوا با بیان اینکه وضعیت کنونی تالاب قوری گل حتی نسبت به سال گذشته نیز خوب است، افزود: این تالاب به شدت تحت تاثیر شرایط اقلیمی و میزان بارش ها قرار دارد که خوشبختانه با بارش های مناسب سالجاری، به بهبود شرایط تالاب در روزها و ماه های آینده بسیار امیدواریم.
وی کانال کشی به بستر تالاب قوری گل را یکی از روش های علمی و عملیاتی برای تثبیت میزان آب بیان کرد و ادامه داد: در ۲ سال اخیر اقدامات بسیار مهم و مثبت در این راستا به انجام رسیده است که باید با تداوم آن و تخصیص اعتبارات لازم و کافی روند کنونی را تسریع کرد.

اختصاص ۱۵۰ میلیارد ریال به طرح کانال کشی تالاب قوری گل
آذرهوا از اختصاص ۱۵۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات استانی به طرح کانال کشی تالاب بین المللی قوری گل در سالجاری خبر داد و گفت: این اعتبار قرار است با ابلاغ به سازمان اب منطقه ای، جذب و برای تکمیل طرح کانال کشی استفاده شود.
به گفته وی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی نیز از مراجع مختلف برای تخصیص اعتبارات لازم از منابع ملی نیز تلاش می کند.
آذرهوا یادآور شد: هرچند حفاظت و مراقبت از بستر تالاب ها جزو وظایف و ماموریت های اصلی و ذاتی سازمان حفاظت محیط زیست به شمار می رود، اما تامین حق آبه آنها تنها از عهده این مجموعه خارج است و سازمان هایی همچون جهاد کشاورزی، شرکت های آب منطقه ای و فرمانداری ها و جوامع محلی در این زمینه مسئولیت دارند و نمی توانند نسبت به آنچه که قوانین بر عهده آنها نهاده است، شانه خالی کنند.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه تالاب قوری گل از جمله تالاب هایی است که آب آن از طریق باران و برف و آب های روان تامین می شود، بنابراین نقش جوامع محلی و روستاهای بالادست و اجرای طرح های مربوط به انتقال آب بدون هدررفت، اهمیت بالا و اثرگذاری در ثابت ماندن وضعیت این تالاب دارد.
آذرهوا برخورداری از ۲۸۰ گونه گیاهی شناساسی و ثبت شده، ۹۲ گونه پرنده بسیار نادر و کمیاب و ده ها گونه پستاندار، خزنده و موجودات دو زیست را از مزیت ها، ظرفیت ها و امکانات طبیعی و خدادادی تالاب قوری گل برشمرد و گفت: هر گونه تعلل و غفلت دستگاه های مسئول در احیای آن جبران ناپذیر بوده و می تواند زمینی سوخته را تحویل نسل های آینده دهد.
تالاب قوری‌ گل با ۲۰۰ هکتار وسعت در ۴۰ کیلومتری جنوب‌ شرقی تبریز قرار دارد؛ این پهنه آبی در ارتفاع یکهزار و ۹۱۵ متری از سطح دریا واقع شده و دارای چهار کیلومتر طول و عرض و ۱۶ کیلومتر مربع مساحت است عمق آن در بهترین شرایط آبی و در عمیق‌ترین نقطه به ۱۳ متر می‌رسد.
«قوری‌ گل» در زبان ترکی به معنی تالاب خشک است؛ این تالاب در نزدیکی بستان‌آباد واقع شده و در ردیف آب‌های راکد آذربایجان به شمار می‌رود؛

در عین حال برخی از کارشناسان تاریخی نیز، نام دقیق و صحیح آن را «دوری گول» می دانند یعنی تالابی که آب آن صاف و شفاف است.

تالاب قوری گول در ۴۰ کیلومتری جنوب‌ شرقی تبریز، در ۱۵ کیلومتری غرب شهر بستان‌آباد و در نزدیکی روستای یوسف‌آباد قرار دارد.
تالاب «قوری گل» در سال ۱۳۵۴ به‌عنوان تالاب بین‌المللی در کنوانسیون رامسر به ثبت رسید و از سال ۱۳۷۳ به‌منظور حفظ گونه‌های جانوری اطراف دریاچه جز مناطق شکار ممنوع مدیریت می‌شود؛ همچنین به‌دلیل پذیرا بودن فصلی شماری از پرندگان حمایت شده مهاجر، از نظر زیستگاهی حائز اهمیت ملی و بین‌المللی است.

منبع: ایرنا