درگیریهایی که در منطقه مرزی میان کامبوج و تایلند از صبح پنجشنبه گذشته آغاز شده بودند، امروز شنبه ۲۶ ژوئیه (۴ مرداد) نیز ادامه یافتند. ظاهرا سلاحهای سنگین و توپخانه از سوی هر دو طرف به کار گرفته میشود. پایان درگیریها هم قابل پیشبینی نیست. اعضای شورای امنیت، در نشست خود پشت درهای بسته، از […]
درگیریهایی که در منطقه مرزی میان کامبوج و تایلند از صبح پنجشنبه گذشته آغاز شده بودند، امروز شنبه ۲۶ ژوئیه (۴ مرداد) نیز ادامه یافتند. ظاهرا سلاحهای سنگین و توپخانه از سوی هر دو طرف به کار گرفته میشود. پایان درگیریها هم قابل پیشبینی نیست.
اعضای شورای امنیت، در نشست خود پشت درهای بسته، از طرفین درگیر خواستهاند که نهایت خویشتنداری را به خرج دهند.
کامبوج خواستار آتشبس فوری شده و بر این موضوع در جلسه شورای امنیت سازمان ملل در نیویورک تأکید کرده است.
سفیر کامبوج در سازمان ملل اعلام کرد که کشورش به دنبال راه حلی مسالمتآمیز برای پایان درگیری است. اما تایلند این درخواست را رد کرده و بهویژه تاکید میکند که کامبوج بارها مناطق مسکونی در استان سورین این کشور را هدف قرار داده است.
تاکنون بیش از ۱۳۰ هزار نفر از این منطقه نقل مکان داده شدهاند. به گفته نیکورندج بالانکورا، سخنگوی وزارت خارجه تایلند، هنوز زود است که بگوییم درگیریها چه زمانی پایان مییابند.
او گفت: «ما قطعاً خواستار آن هستیم، آتشبس خواست دولت تایلند است. اما اکنون همه چیز بستگی به کامبوج دارد. حملات غیرانسانی علیه غیرنظامیان، به معنای نقض تمام اصول بینالمللی است.»
سفیر کامبوج در سازمان ملل اما اعلام کرده است که اتهامات مقامهای تایلندی در مورد حمله کامبوج به آن کشور باورپذیر نیست، زیرا ارتش کامبوج تنها یکسوم ارتش تایلند است. افزون بر این، به گفته او، کامبوج حتی یک نیروی هوایی مجهز و کامل نیز ندارد.
دهها هزار نفر منطقه مرزی را ترک کردهاند
تایلند اعلام کرده که ارتش کامبوج در جریان درگیریها از سلاحهای سنگین همچون، توپخانه و راکتانداز، استفاده کرده است.
بر اساس اعلام مقامهای تایلندی، شمار قربانیان در این کشور به ۱۵ نفر رسیده و بیش از ۶۰ نفر نیز مجروح شدهاند که جراحات برخی از آنها جدی بوده است. طبق اعلام وزارت بهداشت تایلند، بیش از ۱۳۸ هزار نفر در مناطق مرزی تخلیه شدهاند.
در حالی که کامبوج ابتدا تنها از یک قربانی خبر داده بود، امروز شنبه اعلام کرد که تعداد کشتهشدگان در این کشور به ۱۳ نفر افزایش یافته است. به گفته وزارت دفاع کامبوج، این قربانیان شامل پنج سرباز و هشت غیرنظامی هستند. همچنین بیش از ۷۰ نفر زخمی شدهاند. افزون بر این، ۳۵ هزار نفر به دلیل این درگیریها از منطقه مرزی نقل مکان داده شدهاند.
هشدار تایلند درباره “خطر جنگ”
هر دو طرف بر وحدت و انسجام ملی تأکید میکنند. پومتام ویچایاچای، نخستوزیر موقت تایلند، نسبت به خطر تبدیل شدن درگیریها به یک جنگ تمامعیار هشدار داد و گفت: «در حال حاضر ما به اتحاد ملی نیاز داریم. آنچه اکنون رخ داده، نوعی تهاجم است که زندگی مردم ما را به خطر میاندازد. این درگیری میتواند تشدید شده و به یک جنگ واقعی تبدیل شود. ما از حاکمیت خود دفاع خواهیم کرد.»
از سوی دیگر، سخنگوی وزارت خارجه تایلند به خبرگزاری فرانسه گفته است که کشورش همچنان برای گفتوگوهای دیپلماتیک دوجانبه “یا حتی از طریق مالزی” با کامبوج آماده است، اما مدعی شد که تاکنون هیچ پاسخی از کشور همسایه دریافت نشده است.
هشدار آلمان درباره سفر به منطقه مرزی کامبوج و تایلند
وزارت خارجه آلمان در برلین با توجه به تشدید این درگیری، در توصیهای فوری، نسبت به سفر شهروندان این کشور به منطقه مرزی میان تایلند و کامبوج هشدار داده است.
همزمان، به شهروندان آلمانی در این منطقه نیز توصیه شده که از دستورات امنیتی محلی پیروی کنند، از تجمعات دوری جویند و به اطلاعیههای جدید مرتبط با سفر و امنیت در این منطقه توجه داشته باشند.
در همین حال در پنومپن، پایتخت کامبوج، مردم در حال اهدای خون هستند. هون مانی، معاون نخستوزیر کامبوج نیز در این برنامه حضور دارد و میگوید که آمادگی مردم برای اهدای خون نشانگر میزان مصمم بودن آنها است.
به گفته او: «این نشاندهنده قدرت ماست که بر پایه اتحاد ملی بنا شده است. ارتش ما اکنون در خط مقدم ایستاده است.» تأکید هر دو طرف بر روحیه ملی نشانگر مایههای ملیگرایانه درگیریها است.
اختلاف دیرینه بر سر مرزها
اختلافات مرزی بیش از ۱۵ سال پیش به درگیری میان نیروهای مسلح دو کشور انجامید و در ماه مه گذشته، زمانی که یک سرباز کامبوجی با گلوله کشته شد، دوباره شعلهور شد.
این هفته نیز تنش زمانی دوباره شدت گرفت که یک سرباز تایلندی در منطقه مرزی روی مین کار گذاشتهشده توسط نیروهای کامبوجی رفت و پای خود را از دست داد.
پس از تبادل آتش در مرز، ارتش تایلند اعلام کرد که از جنگندهها برای حمله به مواضع کامبوج استفاده کرده است. کامبوج با آتش توپخانه، حتی به سمت مناطق مسکونی، واکنش نشان داد. در این میان از جمله، یک پمپ بنزین و یک بیمارستان در تایلند هدف قرار گرفتند.
هنوز مشخص نیست که کدام طرف درگیری را آغاز کرده است. هر دو طرف یکدیگر را متهم میکنند. به گزارش رسانهها، گفته شده که تایلند دیروز جمعه دوباره کامبوج را هدف حملات هوایی قرار داده است.
اختلاف بر سر مرز میان دو کشور که بر اساس نقشهای از سال ۱۹۰۷ میلادی، متعلق به دوران استعمار، شکل گرفته، نمادین و بسیار حساس است.
به گفته تاناپات چاتیناکروب، کارشناس علوم سیاسی از دانشگاه تاماسات بانکوک، اختلاف دو کشور باید دقیقاً به همین دلیل حل شود. او میگوید: «این یک بازی طولانی است که امروز یا فردا تمام نمیشود.» به گفته او، اختلافات مرزی فقط با آرامش و صرف زمان زیاد حل خواهند شد.
این کارشناس علوم سیاسی میافزاید: «ما باید به یک راه حل سیاسی برسیم و به کمیسیون مرزی که در سال ۲۰۰۰ تأسیس شد، بازگردیم.»
اما اقدامات این کمیسیون تاکنون بینتیجه بوده است. در مرز تایلند و کامبوج پیشتر نیز بارها درگیریهایی رخ داده است؛ همچون درگیریهای سال ۲۰۱۱ که موضوع مناقشه در آن زمان معبد پره ویهار بود که به عنوان میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.