به گزارش خبرنگار مهر، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین اختتامیه «بیستودومین دوره انتخاب کتاب سال دفاع مقدس» که امروز سه شنبه ۷ اسفند برگزار شد، گفت: این آیین سه واژه مهم دارد؛ کتاب، دفاع مقدس و کتاب دفاع مقدس. در مورد واژه اول باید پرسید کارکرد کتاب چیست؟ من میخواهم […]
به گزارش خبرنگار مهر، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین اختتامیه «بیستودومین دوره انتخاب کتاب سال دفاع مقدس» که امروز سه شنبه ۷ اسفند برگزار شد، گفت: این آیین سه واژه مهم دارد؛ کتاب، دفاع مقدس و کتاب دفاع مقدس. در مورد واژه اول باید پرسید کارکرد کتاب چیست؟ من میخواهم از سه واژه جهل، جهالت و جاهلیت وام بگیرم و در خصوص کتاب صحبت کنم. جهل در مقابل علم، جهالت در مقابل عقل، حکمت و جاهلیت یک زیست بوم است.
وی افزود: کتاب هم سه کارکرد دارد، کارکرد اول در مقابل جهل و نادانی است و هر کتاب تلاش میکند دانایی ما را یک پله بالاتر ببرد. کارکرد دوم رفع جهالت و نزدیک کردن ما به دانش و حکمت است. کارکرد سوم تغییر زیست بوم است. انسان و مدیر کتابخوان با انسان و مدیری که کتاب نمیخواند فرق میکند. پس کارکرد کتاب چند مرحله ایست. کارکرد اصلی کتابخوانی این است که زیست بوم انسان را تغییر دهد و او را در مسیر رسیدن به حقیقت برساند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: واژه دوم دفاع مقدس است. کارکرد دفاع مقدس نیز متفاوت است. اولین موضوعی که باید به آن توجه کرد انسجام ملی است. در هیچ دورهای از تاریخ ایران، مانند دروان هشت ساله دفاع مقدس چنین همبستگی و انسجامی در ایران شکل نگرفته بود. روستایی، شهری، پایین دست، مرفه، اصناف و غیره در این رویداد بودند و هیچ نقطه از این خاک خالی از شهدای دفاع مقدس نیست. کارکرد دوم دفاع مقدس اقتدار ملی است؛ هیچ اغراقی نیست که همه دنیا در جنگ با یک کشور بودند، از شوروی تا غرب و کشورهای منطقه این اقتدار ملی بود که یک وجب از خاک این کشور به دشمن واگذار نشد.
صالحی گفت: کارکرد بعدی رشد فضایل انسانی بود. تابلویی از فضایل که قبلاً در حد توصیهها و اسطورهها بود در این هشت سال عینیت یافت. ما در یک دوره هشت ساله یک دانشگاه و مرکز تربیت فضایل انسانی داشتیم. کارکرد چهارم دفاع مقدس هم سلوک معنوی و عرفانی و بخش توحیدی وجود انسانی بود. دفاع مقدس این چهار کارکرد را در طی هشت سال داشت.
وی در پایان گفت: واژه کتاب دفاع مقدس هم سه کارکرد دارد. اول اینکه جهلزدایی میکند و انسجام و اقتدار ملی و شناخت ما از فضایل انسانی را بیشتر میکند. کتاب دفاع مقدس باید ما را به آینده متصل کند. اگر از انسجام ملی در آن دوره صحبت میکنیم چگونه باید آن را بازیابی کنیم و در گذشته نمانیم؟ چطور باید آن گذشته را چراغ راه آینده قرار داد، تاریخ لزوماً تکرار نمیشود ولی میتوان آن را نوسازی کرد. گام سختتر مرحله سوم است و آن اینکه چطور از جاهلیت عبور کنیم و به مدنیت از نوع دوران دفاع مقدس برسیم و زیست بومی داشته باشیم که براساس منفعت شخصی نباشد و حال و هوای مردم و جامعه تغییر کند. ما مقدمات خوبی داریم ولی هنوز به مقصد نرسیدیم. باید از جهل زدایی عبور کنیم و به جهالت زدایی و جاهلیت زدایی برسیم. امیدوارم این مسیری که شهدا آغاز کردند را دنبال کنیم و شرمنده ارواح طیبه آنها نباشیم.