تولید ۷۰۷ هزار تن سیب در سال جاری در آذربایجان شرقی
تولید ۷۰۷ هزار تن سیب در سال جاری در آذربایجان شرقی

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی از تولید ۷۰۷ هزار تن سیب در سال جاری در استان خبر داد. به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی امین ارسباران به نقل از خبرگزاری صداوسیمای مرکز آذربایجان شرقی، مسعود جعفرنژاد گفت: بیشترین تولید و سطح زیر کشت محصولات باغی استان به محصول سیب اختصاص یافته است. […]

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی از تولید ۷۰۷ هزار تن سیب در سال جاری در استان خبر داد.

تولید ۷۰۷ هزار تن سیب در سال جاری در آذربایجان شرقی

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی امین ارسباران به نقل از خبرگزاری صداوسیمای مرکز آذربایجان شرقی، مسعود جعفرنژاد گفت: بیشترین تولید و سطح زیر کشت محصولات باغی استان به محصول سیب اختصاص یافته است. کل سطح زیر کشت محصول سیب استان در سال جاری حدود ۴۷ هزار هکتار است که شامل حدود ۴۵ هزار و ۷۰۰ هکتار سطح بارور و یک هزار و ۳۰۰ هکتار سطح غیر بارور است.
وی به خسارت ۲۲ درصدی وارده به باغهای استان از جمله نبود تلقیح، سرمازدگی و تگرگ در سال جاری اشاره کرد و افزود: عملکرد باغهای شاخص استان ۱۳۰ تا ۱۵۰ تن در هکتار است.

جعفرنژاد اظهار کرد: براساس آخرین آمارنامه رسمی کشاورزی کشور، آذربایجان شرقی دارای رتبه دوم از نظر میزان تولید بعد از آذربایجان غربی در این محصول است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: تولید این محصول در اغلب شهرستان‌های استان انجام می‌گیرد که شهرستان‌های مراغه با مساحت ۱۴ هزار و ۶۸۹ هکتار و تولید ۳۵ درصد محصول کل استان دارای رتبه اول و میانه با مساحت ۶ هزار و ۹۴۱ هکتار و تولید ۱۸ درصد محصول کل استان دارای رتبه دوم و اهر با مساحت ۶ هزار و ۹۶۵ هکتار و تولید ۱۶.۷ درصد محصول کل استان رتبه سوم را به خود اختصاص داده اند.

جعفرنژاد افزود: اشتغالزایی، ارزش افزوده بالا، ارزآوری و صادرات، مصرف تازه‌خوری و استفاده در صنایع تبدیلی در کنار سایر خصوصیات مثبت تولید سیب، اهمیت بیشتری به توجه و تولید این محصول در آذربایجان شرقی می‌دهد.
وی ادامه داد: موقعیت جغرافیایی آذربایجان شرقی از جمله ارتفاع از سطح دریا، قرارگیری اکثر باغهای سیب استان در مناطق کوهستانی، اختلاف دمای شبانه روز، بافت و خصوصیات فیزیکی و شیمیائی خاک‌های استان و سایر عوامل، باعث تولید محصول سیب با ماندگاری بالا و عطر و طعم خاص و بی نظیر و قابل رقابت در بازا‌های جهانی می‌شود.

جعفرنژاد با بیان اینکه بخش عمده سیب تولیدی استان به کشور‌های روسیه، هندوستان، پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، عراق وکشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس صادر می‌شود افزود: سیب‌های درجه ۳ استان نیز برای تبدیل به آب میوه و فرآوری به واحد‌های فرآوری استان و کشور ارسال می‌شود.
وی گفت: ارقام عمده سیب آذربایجان شرقی شامل رد دلیشز و گلدن دلیشز است، ولی ارقام دو رنگ فرانسه، گالا، میشگی، عروس، زنوز، قره قرمز اهر، استار کینگ، گرانی اسمیت نیز به صورت محدود در باغهای استان کشت شده است.
جعفرنژاد به مشکلات عمده باغهای سیب نیز اشاره کرد و  نبود رنگ‌گیری خوب سیب‌های رقم رد (قرمز) را از جمله مشکلات برشمرد که راه حل آن نیز استفاده از کود‌های پتاسه و سایر کود‌های تائید شده در زمان‌های مناسب است.

وی افزود: بیماری راسیتینگ در سیب‌های رقم گلدن (زرد) نیز از دیگر مشکلات باغهای سیب استان است که در اثر مصرف بی رویه کود‌های ازته، رطوبت زیاد محیط و سمپاشی‌های غیرکارشناسی و غیر اصولی اتفاق می‌افتد.
جعفرنژاد وجود مشکلات در انبارداری سیب‌ها را از دیگر مشکلات باغهای سیب استان بیان کرد و ادامه داد: این مشکل ناشی از کمبود کلسیم، برخی مشکلات فیزیولوژیکی میوه‌ها و غیراستاندارد بودن برخی سردخانه‌های استان است.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان بیان کرد: به دلیل بالا بودن سن درختان سیب به ویژه در شهرستان‌های مراغه و اهر، باردهی اقتصادی مطلوب بدست نمی‌آید و به دلیل برداشت همزمان سیب‌های رسیده و نارس، اغلب محصولات بصورت سیب درجه یک و دو و سه و مخلوط برداشت می‌شود، در صورتی که اگر برداشت محصول به صورت تدریجی و براساس رسیدگی و رنگ‌گیری میوه صورت پذیرد سیب درجه یک به ممتاز و سیب درجه دو به درجه یک و درجه سه به درجه دو تبدیل شده، منافع مالی بیشتری نصیب بهره بردار می شود.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی بر رعایت همه موارد به باغی و مدیریت اصولی باغها و اجتناب از رهاسازی آنها، تعبیه سیستم‌های هوشمند به روز برودت هوا و تخلیه اتیلن در سردخانه‌های استان، تعبیه سامانه های هوشمند در سردخانه‌ها برای آمارگیری موجودی سردخانه‌ها به منظور اتخاذ تصمیمات لازم و به موقع در خصوص صادرات محصول سیب به منظور جلوگیری از متضرر شدن باغداران تاکید کرد و گفت: با توجه به تغییرات اقلیمی و کثرت تولید محصول سیب درجه سه و زیر‌درختی لازم است قبل از حمل و جابجائی محصول، هماهنگی لازم با واحد‌های صنایع فرآوری سیب برای جلوگیری از جابجائی‌های متعدد و اضافی صورت پذیرد. صنایع بسته‌بندی، سورت و وکیوم زنی در سطح شهرستان‌ها رونق پیدا کرده و براساس نیاز بازار‌های هدف، بسته بندی و حمل صورت بگیرد.

حدود ۲۴۷ هزار هکتار باغ سیب در کشور وجود دارد که از این میزان ۲.۲ میلیون تن متعلق به استان‌های شمال‌غربی کشور است که سهم تولید سیب کشور در آذربایجان شرقی ۲۰ درصد است.
ایران در حال حاضر از نظر سطح زیر کشت باغات سیب، در رتبه سوم جهان قرار دارد و از نظر پس از کشور‌های چین، ایالات متحده و لهستان، در رتبه چهارم دنیا قرار گرفته است و در صادرات محصول سیب درختی بعد از کشور چین در رده دوم جهان قرار دارد. بیشترین ارقام تولید شده در کشور مربوط به سیب قرمز و زرد است و استان‌های آذربایجان‌غربی، آذربایجان‌شرقی، فارس، اصفهان، تهران، زنجان و همدان قطب‌های تولید سیب‌درختی در کشور هستند.