بازی جنگ و مذاکره؛ تهران و واشنگتن دوباره سر میز گفتگو می‌نشینند؟ / پیامی که نتانیاهو درباره تکرار حمله به ترامپ داد
بازی جنگ و مذاکره؛ تهران و واشنگتن دوباره سر میز گفتگو می‌نشینند؟ / پیامی که نتانیاهو درباره تکرار حمله به ترامپ داد

امروز محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور گفت که موضع نظام، مذاکره با آمریکا از موضع اقتدار است. این، بیان دیگری از صحبتهای عباس عراقچی در گفتگو با لوموند فرانسه است که گفته بود  مسیر مذاکره جریان دارد. به جز اینها علی لاریجانی هم دیروز گفت که ایران مشغول بررسی پیام‌هایی است که از آمریکا […]



امروز محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور گفت که موضع نظام، مذاکره با آمریکا از موضع اقتدار است. این، بیان دیگری از صحبتهای عباس عراقچی در گفتگو با لوموند فرانسه است که گفته بود  مسیر مذاکره جریان دارد.

به جز اینها علی لاریجانی هم دیروز گفت که ایران مشغول بررسی پیام‌هایی است که از آمریکا فرستاده شده و یک نماینده تهران در مجلس هم گفته بود ایران در مذاکرات به دنبال لغو تحریمها و به رسمیت شناخته شدن حق هسته ای است. نوعی عقب نشینی نسبت به اظهارات محمدباقر قالیباف که تاکید کرده بود مذاکره با آمریکا برای محاسبه و مطالبه غرامت حمله است.

اما هرچقدر تاکید در داخل کشور بر گفتگو بیشتر می شود، در آمریکا انگار حرفهای قبلی درباره گفتگوها کمرنگ تر شده است. به ویژه پس از سفر نتانیاهو به واشنگتن و دیدار با دونالد ترامپ.

عراقچی: برای مذاکره آماده‌ایم

رییس جمهور آمریکا و فرستاده ویژه او در امور خاورمیانه پیش از این از دیدار قریب الوقوع با مقامات کشورمان خبر داده بودند اما حالا چند روزی است در این باره حرفی نمی زنند. راز این سکوت شاید در سفر بنیامین نتانیاهو نهفته باشد.

وال استریت ژورنال دراین باره نوشته است: نتانیاهو به ترامپ گفته است که اگر ایران تلاش خود برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را از سر بگیرد، اسرائیل به آن حمله خواهد کرد. ترامپ به نتانیاهو پاسخ داده است که او یک راه حل دیپلماتیک با تهران را ترجیح می‌دهد اما با طرح اسرائیل مخالفت نمی‌کند.

به ادعای این نشریه، اسرائیل لزوماً برای از سرگیری حملات به ایران به دنبال تأیید آمریکا نخواهد بود. اسرائیل تأیید کرده است که برخی از ذخایر اورانیوم در اصفهان پس از حمله سالم مانده اند.

وال استریت ژورنال می‌گوید ایران هنوز درباره مذاکره تصمیم نگرفته اما آنطور که المیادین نوشته، تهران بنا ندارد توافقی را بپذیرد که در آن حق غنی سازی نباشد. این یعنی بازگشت به نقطه صفر پیش از جنگ.

ساعاتی قبل شایعاتی درباره همراهی پوتین با آمریکا و اسرائیل درباره توافق با شرط غنی سازی صفر منتشر شد. گفته میشد او حتی دراین‌باره پیامی به تهران داده است. خبری که کمی بعد در این تکذیب شد. با این حال المیادین نوشته روسها برای گرفتن بهانه اورانیوم های ۶۰ درصدی گویا راه حلی دارند.

منابع دیپلماتیک به المیادین گفته اند: روسیه در مذاکرات بین تهران و واشنگتن قبل از تجاوز اسرائیل با پیشنهاد انتقال اورانیوم غنی‌شده به آن موافقت کرده و این پیشنهاد شامل انتقال اورانیوم غنی‌شده با غلظت بیش از ۶۷.۳ درصد از ایران به روسیه برای کمک به دستیابی به توافق بود.

در ایران البته مخالفتها با مذاکرات کم نیست. برخی معتقدند با توجه به تجربه قبلی گفتگوها با دولت ترامپ، مذاکره نوعی عملیات فریب برای حمله دوباره به کشورمان است. به زعم مخالفان مذاکره که عمدتا از مخالفان دولت پزشکیان هستند، برای جلوگیری از جنگ نباید سراغ مذاکره رفت بلکه باید بر تنور تهدید بیشتر دمید بلکه حریف مرعوب شود.

مخالفان مذاکره دولت پزشکیان را متهم می‌کنند که با نرمش بیش از اندازه، زمینه جنگ را فراهم کرده است.

هرچه که هست، فعلا دو طرف برای گفتگوها به زمان مشخصی نرسیده است. شاید این ابهام در مذاکرات در دوره ای که حتی آژانس هم دیگر نظارتی بر تاسیسات هسته ای ایران نداشته و سایه جنگ هنوز بر عرصه دیپلماسی سنگینی می کند، بیم تکرار درگیری را افزایش دهد.

هفته نامه نیوزویک دست‌کم چهار دلیل برشمرده که آغاز دور تازه درگیری ها گریزناپذیر است (اینجا بخوانید). با این حال هنوز درهای دیپلماسی کامل بسته نشده است و ابهام ادامه دارد.



منبع