“اژدهای قدرتمند” چین در آسمان ایران به پرواز در خواهد آمد؟
“اژدهای قدرتمند” چین در آسمان ایران به پرواز در خواهد آمد؟

الجزیره قطر در گزارشی به موضوع فروش جنگنده های چینی به ایران پرداخته است. در زیر خلاصه ای از این گزارش ترجمه و ارائه می گردد: اژدهای چین در راه تهران؟ از زمان الحاق هواپیمای “چنگدو جی-۱۰” (Chengdu J-10)، که به عنوان “اژدهای قدرتمند چین” شناخته می‌شود به نیروی هوایی چین در سال ۲۰۰۶، این […]



الجزیره قطر در گزارشی به موضوع فروش جنگنده های چینی به ایران پرداخته است. در زیر خلاصه ای از این گزارش ترجمه و ارائه می گردد:

اژدهای چین در راه تهران؟

از زمان الحاق هواپیمای “چنگدو جی-۱۰” (Chengdu J-10)، که به عنوان “اژدهای قدرتمند چین” شناخته می‌شود به نیروی هوایی چین در سال ۲۰۰۶، این هواپیما به یک نماد مهم برای مدرن‌سازی نیروهای هوایی چین تبدیل شده است.

به عنوان اولین جنگنده چند منظوره که به صورت بومی در چین تولید شده و از فناوری ‌های پیشرفته برخوردار است، این هواپیما به خوبی توانایی‌ های خود را به رخ جنگنده‌ های غربی و روسی کشانده است.

آخرین نسخه این جنگنده، “جی-۱۰ سی” (J-10C)، دارای سیستم ‌های پروازی پیشرفته و قابلیت ‌های تسلیحاتی فراوانی است که می ‌تواند به نیروهای مسلح ایران کمک کند تا ضعف ‌های موجود در ناوگان هوایی قدیمی خود را برطرف کند.

اخیراً اخباری درباره یک قرارداد نظامی احتمالی میان چین و ایران برای فروش هواپیماهای “جی-۱۰ سی” در حال پخش شدن است. این موضوع به ویژه پس از تنش‌ ها و درگیری‌ های اخیر بین ایران و اسرائیل در ژوئن ۲۰۲۵، بیشتر مطرح شد. نگرانی‌ ها درباره امنیت آسمان ایران از جمله عوامل مهمی است که این قرارداد را مطرح کرده و همزمان، به معضلی پیچیده تبدیل کرده‌ است.

آمارهای منتشر شده از منابع اطلاعاتی آسیا نشان می ‌دهند که قرارداد میان چین و ایران ممکن است شامل تحویل ۲۴ فروند از این جنگنده‌ ها به تهران باشد؛ ۲۴ فروندی که به تدریج از اواخر سال جاری به ایران منتقل خواهد شد.

در عوض، ایران به چین کمک خواهد کرد تا شرکت‌ های خود را در کریدورهای انرژی منطقه مستقر کرده و مشارکت این شرکت ها را در ایران بیشتر کند.

نفوذ چین در غرب آسیا؟

مذاکرات حول این قرارداد از سال ۲۰۲۱ آغاز شد و سرعت این فرآیند در پی امضای توافق همکاری استراتژیک میان دو کشور بیشتر شده است. این توافق استراتژیک، که به مدت ۲۵ سال ادامه خواهد داشت، چارچوبی برای همکاری‌ های بلندمدت در زمینه ‌های اقتصادی و نظامی ایجاد می‌ کند. به عنوان بخشی از این توافق گسترده، چین متعهد به سرمایه‌گذاری ۴۰۰ میلیارد دلاری در بخش‌های کلیدی ایران شامل نفت، گاز و پروژه‌ های زیربنایی خواهد شد.

این توافق ممکن است چین را ترغیب به همکاری نظامی با ایران کند. در پی درگیری ‌های نظامی اخیر، چین به دنبال تقویت روابط خود با ایران، جهت افزایش نفوذ خود در غرب آسیا و کاهش نفوذ ایالات متحده در این منطقه است. چین به طور سنتی از ابزارهای اقتصادی به جای مداخلات نظامی استفاده می کند، اما در صورت انعقاد قرارداد همکاری با ایران، برای  نخستین بار به عرضه علنی جنگنده ‌های نظامی به کشوری که در حال جنگ با اسرائیل است، اقدام خواهد کرد.

این قرارداد نه تنها برای ایران بلکه برای اسرائیل و ایالات متحده نیز حائز اهمیت است. نگرانی‌ های این دو رژیم درباره تحولات اخیر به وضوح نمایان است؛ زیرا این قرارداد ممکن است بر برتری هوایی اسرائیل در آینده تأثیر بگذارد. با این حال، اسرائیل به دلایل مختلف تمایلی به پاسخ کنشی مستقیم به این قرارداد ندارد و به نظر می‌ رسد آن‌ها در تلاش هستند تا از تنش با چین جلوگیری کنند.

این قرارداد همچنین چالشی جدی برای سیاست ‌های آمریکا در قبال چین و ایران ایجاد می کند. اگر ایالات متحده به سکوت ادامه دهد، ممکن است به عنوان یک قدرت ضعیف در برابر تهدیدات استراتژیک چین جلوه کند. بالعکس، اگر آمریکا بخواهد به چین واکنش نشان دهد، این مسأله می ‌تواند به تیره ‌تر شدن روابطش با چین و تشدید تنش‌ها منجر شود.

تغییر بزرگ در ساختار نظامی ایران

مع الوصف، این توافق می‌ تواند به عنوان یک تغییر اساسی در ساختار نظامی ایران تلقی شود. همزمان، ایران به دنبال تقویت قدرت هوایی خود به وسیله سیستم‌ های دفاعی جدید است و این قرارداد می ‌تواند به آن‌ها در بهبود وضعیت و نحوه پاسخ به تهدیدات نظامی کمک کند. به محض ورود هواپیماهای “جی-۱۰ سی” به تهران و الحاق به نیروی هوایی ایران، معادلات قدرت در خاورمیانه تغییر خواهد کرد.

اگر این قرارداد به نتیجه برسد، فرآیند جدیدی از روابط نظامی در منطقه آغاز خواهد شد که نه تنها به تقویت ایران به عنوان یک قدرت منطقه ‌ای کمک می‌ کند، بلکه نشان‌دهنده افزایش نفوذ چین در مسائل امنیتی نیز خواهد بود. به طور کلی، اگر ایران بتواند به این جنگنده‌ ها دست یابد، ممکن است توازن قوا در خاورمیانه دستخوش تغییراتی جدی شود و کلیدهای قدرت به دستان جدیدی منتقل شود.



منبع