به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «ابرتهدیدها؛ ده روند خطرناکی که آینده ما را تهدید میکنند و چگونگی مقابله با آنها» نوشته نوریل روبینی بهتازگی با ترجمه وحید موسوی داور توسط موسسه فرهنگی دکسا منتشر و راهی بازار نشر شده است. نوریل روبینی نویسنده اینکتاب، اقتصاددان آمریکایی و متولد سال ۱۹۵۸ است. کتابش نیز درباره خطرهایی […]
به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «ابرتهدیدها؛ ده روند خطرناکی که آینده ما را تهدید میکنند و چگونگی مقابله با آنها» نوشته نوریل روبینی بهتازگی با ترجمه وحید موسوی داور توسط موسسه فرهنگی دکسا منتشر و راهی بازار نشر شده است.
نوریل روبینی نویسنده اینکتاب، اقتصاددان آمریکایی و متولد سال ۱۹۵۸ است. کتابش نیز درباره خطرهایی است که زمین و مردمش را تهدید میکنند. اینخطرها از نظر او ۱۰ عنوان یا ۱۰ اَبَرتهدید هستند.
۱۰ خطری که نویسنده کتاب پیشرو دربارهشان نوشته، به اینترتیباند: بحران بدهیها، ناکارآمدی دولتها، مشکلات جمعیتشناختی مانند پیری جمعیت، وسوسه کسب پول آسان و سرمایهگذاریهای پرخطر، رکود تورمی، بیثباتی مالی، کاهش سرعت جهانیسازی و تقویت نیروهایی که جهانیزدایی را ترویج میکنند، خطرات هوش مصنوعی، احتمال تشدید جنگ سرد بهخصوص بین امریکا و چین، و نابودی محیطزیست.
نوریل روبینی ضمن توضیح و تفصیل این ۱۰ ابرخطر، شواهدی را هم برای هرکدام برمیشمارد. ایناقتصاددان معتقد است مقابله با خطرات مورد اشارهاش وظیفه همه ساکنان زمین است. کتاب بهقلم یکاقتصاددان نوشته شده اما مباحث آن، صرفا اقتصادی و مالی نیستند بلکه اینمولف به موضوعات اجتماعی و آسیبهای اینحوزه نیز پرداخته است. او میگوید کتابش را برای همه آدمها نوشته و مخاطبش مردمی از یکمنطقه بهخصوص نیستند. ضمن اینکه آدمها هر روز با خطرات مختلفی روبرو میشوند اما برخی از اینخطرها کماهمیتاند و برخی دیگر مهم و با اهمیت که باید بهخاطرشان به هوش باشیم. انتخابها هم زمانی پیچیده میشوند که خطرات جمعی یا اجتماعی یعنی مربوط به سیاستگذاران باشند.
کتاب پیشرو ۳ بخش اصلی دارد که در مجموع ۱۲ فصل را در خود جا دادهاند. بخش اول تا سوم کتاب بهترتیب عبارتاند از: «بدهی، جمعیتشناسی و سیاستهای خطرناک»، «فجایع مالی، تجاری، ژئوپلیتیکی، فناورانه و زیستمحیطی» و «آیا میتوان از اینفاجعه جلوگیری کرد؟».
فصول اول تا پنجم کتاب در بخش اول قرار دارند که عناوینشان به اینترتیب است: «مادرِ همه بحرانهای بدهی»، «ناکارآمدی بخشهای دولتی و خصوصی»، «بمب ساعتیِ جمعیتها»، «تله پول آسان و چرخه رونق و رکود» و «رکورد تورمیِ بزرگ در راه است».
«سقوط ارزها و بیثباتی مالی»، «پایان جهانیسازی؟»، «خطرات هوش مصنوعی»، «جنگ سرد جدید» و «سیارهای غیرقابل سکونت؟» هم فصول ششم تا دهم کتاب هستند که در بخش دوم قرار گرفتهاند. بخش سوم هم دو فصل یازدهم و دوازدهم کتاب را با اینعناوین «سرنوشت تاریک» و «آیندهای خوشبینانهتر؟» در بر میگیرد.
در قسمتی از اینکتاب میخوانیم:
اقتصادهای شکننده و سیاستهای معیوب بهشدت در مقابل شوکهای عرضه و تقاضا آسیبپذیرند، و در جهان امروز که پر از تنشهای اقتصادی و سیاسی و اجتماعی است چنین شوکهایی فراواناند. اینشوکها ممکن است بهسرعت باعث تورم یا ضدتورم شوند. هیچکس همهگیری کووید ۱۹ را فراموش نخواهد کرد، نوعی شوک منفی به تقاضا – و همچنین عرضه – که مصرف را تقریبا یکشنبه متوقف کرد. در مقابل، شوکهای مثبتِ تقاضا باعث افزایش شدید گرایشهای مصرفی میشود و افزایش مصرف را تشویق میکند. آنها با افزایش شدید تقاضا برای چیزی جدید بازارها را مختل میکنند. خودروهای برقی و تلفنهای دیجیتال نمونههای خوبی از ایننوع چیزها است.
در سمت تولید، شوکهای مثبت عرضه زمانی رخ میدهد که بهرهوری بهدلیل تغییرات مطلوب در فناوری، عرضه نیروی کار، یا مقررات افزایش چشمگیری پیدا کند. تاثیر اینترنت بر کارایی در محل کار را در نظر بگیرید. برعکس، افت ناگهانیِ تولید باعث شوکهای منفی به عرضه کل میشود؛ مانند حملات باجافزاری که فعالیت تامینکنندگان عمده نفت و گوشت ایالات متحده را در سال ۲۰۲۱ مختل کرد یا، بدتر از آن، حمله روسیه به اوکراین که قیمت بسیاری از کالاها را افزایش داد. آنهایی که سنشان آنقدر هست که صفهای پمپ بنزین در دهه ۱۹۷۰ را به یاد آورند میدانند که شوک عرضه جهانی نفت چگونه است. حتی بحران کووید ۱۹ ترکیبی از شوک منفی تقاضا و عرضه بود، زیرا ما فعالیتهای اقتصادی را بهمنظور جلوگیری از گسترش اینویروس تعطیل کردیم.
اینکتاب ۴۶۴ صفحه و قیمت ۵۲۰ هزار تومان منتشر شده است.