به گزارش خبرنگار مهر، «آهنگ سرگذشت» نوشته معصومه جوادی نسب به تازگی همزمان با صدوهفتمینسالروز تولد فهمیه اکبر توسط انتشارات بیستوهفت به چاپ دوم رسیده است. این کتاب دربرگیرنده روایت ۹۱ سال از زندگی ناگفته فهیمه اکبر با موسیقی و سیاست از گیلان تا واشنگتن است که با ۴۲۲ صفحه با مقدمه گلی اکبر (دختر […]
به گزارش خبرنگار مهر، «آهنگ سرگذشت» نوشته معصومه جوادی نسب به تازگی همزمان با صدوهفتمینسالروز تولد فهمیه اکبر توسط انتشارات بیستوهفت به چاپ دوم رسیده است.
این کتاب دربرگیرنده روایت ۹۱ سال از زندگی ناگفته فهیمه اکبر با موسیقی و سیاست از گیلان تا واشنگتن است که با ۴۲۲ صفحه با مقدمه گلی اکبر (دختر فهیمه اکبر مقیم واشنگتن) در مرداد ماه ۱۴۰۳ منتشر شد و توسط پخش چشمه در کتابفروشی های کشور عرضه شده است.
فهیمه اکبر (یمین اسفندیاری)، موسیقیشناس، مردمشناس و پژوهشگر فرهنگ مردم بود. او ۹۱ سال زندگی کرد. پدرش، اسدالله یمین اسفندیاری، از سیاستمداران مشهور دوره قاجار و پهلوی اول بود. پدر بزرگش، منشی دربار ناصری و از چهرههای وزارت خارجه ناصرالدین شاه بود و همسرش محسن اکبر، فرزند فتحالله اکبر (آخرین نخستوزیر قاجار) از زمین داران معروف گیلان بود که دو دوره نمایندهی مجلس شورای ملی شد. با حمله روسها به گیلان در جنگ جهانی دوم، فهیمه اکبر برای مردم و در برابر اشغالگران، ترانههایی ماندگار خواند و با موسیقی هم به مقابله فرهنگی با روسها رفت و هم برای مردم شور و نشاط آفرید.
او در دوران پهلوی دوم، عضو جمعیت راه نو شد و تلاشهای فراوانی برای زنان کرد. همچنین به کار مردمشناسی روی آورد و همراه با احسان یارشاطر، تلاشها و پژوهشهای فراوانی برای فرهنگ مردم کرد. فهیمه اکبر، آهنگ ساخت. آواز خواند. کتاب نوشت. نمایشگاه ملی برگزار کرد. برای فرهنگیان و نیازمندان خانه و درمانگاه ایجاد کرد. برای آموزش هنر و کتابخوانی، به زندان زنان رفت. خانهاش در رشت را به اداره میراث فرهنگی بخشید تا «موزه مردمشناسی» شود و پس از انقلاب تمام مجبور به مهاجرت به آمریکا شد.
وی در آمریکا، تلاشهای فرهنگیاش را ادامه داد و در دانشگاهها و مراکز فرهنگی، برنامههای ایرانشناسی داشت. تنها آلبوم موسیقیاش را بیرون داد و تا پایان زندگی، تلاشهای فرهنگی فراوانی کرد. معصومه جوادی نسب درباره «آهنگ سرگذشت» میگوید: اینها گوشههایی از زندگی یک زن، در پهنه اجتماعاند. ولی او همواره گمنام ماند و این ناشناخته ماندن دلایل اجتماعی و سیاسی خاصی دارند.
از معصومه جوادی نسب پیش از این، دو کتاب با عنوانهای «سلسبیل»، (تاریخ شفاهی تهران با مقدمه رضا کیانیان) و کتاب «هیلیوپلیس» (تاریخ تمدن) توسط فرهنگستان هنر منتشر شده است.
«آهنگ سرگذشت» در ۲۰ بخش تنظیم شده است.